logo

joze-oglas 2

Gačnik šport Mediji o nas
Prispevki


JOŽE GAČNIK o minuli sezoni v Italijanskem klubu in njegov pogled na futsal v Sloveniji PDF Natisni E-pošta

JOŽE GAČNIK o minuli sezoni v Italijanskem klubu in njegov pogled na futsal v Sloveniji


Dolgoletni slovenski legionar, Jože Gačnik, je v Italiji zaključil svojo dvanajsto sezono, v kateri je drugo leto zapored deloval v klubu A. S. Bergamo. Kot trener je mladinsko selekcijo popeljal v končnico, medtem ko je v članskem moštvu kot igralec sezono v Serie B končal na šestem mestu. Še vedno prvi strelec slovenske futsal reprezentance je v pestrem intervjuju za Kapodol spregovoril tudi o nastopu reprezentance na EP, o zaključku domačega prvenstva in o svojem pogledu na futsal v domovini.

Več ...
 
Intervju PDF Natisni E-pošta

Slovenska izbrana vrsta bo med 19. in 31. januarjem še drugič nastopila na evropskem prvenstvu. Premierni nastop je bil opravljen leta 2003, ko je za Slovenijo igral tudi Jože Gačnik, ki je še danes najučinkovitejši strelec reprezentance s petindvajsetimi zadetki.

 

Začetek v Ivančni Gorici, hotela ga je Olimpija

»Športno pot sem začel v ekipi Škorc iz Ivančne Gorice, igrali smo po turnirjih, dobro nam je šlo, z mano je igral tudi moj brat Robi,« se Jože spomni svojih začetkov. Potem ga je pot leta 1989 vodila v Inženiring Šarbek, za tem je bil član Vuka, sledila je selitev v Sevnico, pred tem je z Mariborčani osvojil pokalni naslov. V Italiji je odigral 10 sezon, v prihodnjih tednih bo začel svojo 11. sezono na Apeninskem polotoku. Začel je v Napoliju (1997/98), kjer je ostal tri leta, potem je tri leta igral v drugi ligi (Scafati, Iula Matera), štiri sezone pa se je preizkušal v tretji ligi (Afragola, Casagiove, Bergamo).

Ni veliko manjkalo, in Jože bi ostal v nogometnih vodah.

»Z bratom Robijem sva odigrala nekaj tekem za NK Ivančna Gorica, kjer so nas opazili ljudje iz ljubljanske Olimpije, dve leti sva igrala za njih, a sva se potem z bratom odločila za futsal. Četudi je manj denarja v tem športu, je srce odločilo. Ni mi žal, ker je bilo temu tako.«
V Italijo s trebuhom za kruhom

Tujino ste prvič okusili v Italiji na vročem jugu v Napoliju.

»Rad se vračam v Napoli, kjer je Maradona pustil resnično izreden pečat! V tujini je bilo zelo težko, saj nisem znal jezika.«

Leta 2003 je Jože staknil neugodno poškodbo desne noge, poškodoval se je ravno na kvalifikacijah za EP 2003. Tedaj je ostal tudi brez dveh mesecev zaslužka v klubu, saj jim ni mogel pomagati v ključnih trenutkih prvenstva. A ob tej priliki poudari korektnost Nogometni zvezi Slovenije, ki je tistikrat uredila zavarovanje zanj, in potem poskrbela tudi za izplačilo dogovorjene vsote.

 


Za Slovenijo

Jože obudi spomine na igranje v dresu Slovenije.

»Na reprezentanco imamo zelo lepe spomine do leta 2003, ko smo igrali EP v Caserti, po tem sem igral dve prijateljski srečanji z Madžari, tam se je končala moja reprezentančna kariera. Brez razlogov! Manjkal sem tudi na kvalifikacijah za SP 2004, četudi sem imel letalske karte že kupljene.«

Ste z akterji takratnega dogajanja razčistili zadeve in jim prišli do dna?

»Govoril sem z določenimi ljudmi, tudi s selektorjem Križmanom, ki mi je dal čudne odgovore. Na koncu je povedal, da je bi s strani določenih igralcev, postavljen pogoj, da me izloči iz prve četvorke! Tega od teh igralcev nisem pričakoval.«
Kot je dejal Jože Gačnik, mu še danes ni jasno, zakaj so igralci, med njimi, tako Jože, je bil glavni Mile Simeunovič, storili, kar pač so.

Za isto mizo z Miletom?

Z Miletom pa tega nesporazuma nista rešila nikoli. Morda je ravno sedaj vendarle napočil čas, da se omenjena igralca vendarle usedeta za isto mizo, si povesta, kar jima leži na duši, ter v dobrobit slovenskega futsala zakopljeta bojni sekiri.

V Italiji igralec in trener

Gačnika so klicali, da bi prevzel vodenje katere izmed italijanskih ekip v 1. ali 2. ligi, a ga to še ne mika. »Jasno sem jim dal vedeti, da želim še igrati!« pove Jože, kije v teh letih v tujini osvojil italijanski jezik, razume tudi portugalsko: »Ne bi me kar prodali, precej razumem.« Četudi Jože še igra, je jasno, da se bo slej ko prej odločil za trenerski poklic. Poseduje profesionalno trenersko licenco, ki jo je pridobil v Italiji, omogoča pa mu vodenje katere koli zasedbe.

Ambicij igralcu dvoranskega nogometa s Krke pri Muljavi ne manjka.

»Nikoli se ne ve, kaj bo. Morda bom nekoč postal selektor AA vrste. Da pa bi to lahko počel, pa rabim precej izkušenj.«
Kljub temu, da sodite med veterane, dela za vas ne manjka.

»Vesel sem, da je temu tako. Še preden se konča sezona, že prejmem ponudbe za delo v novi sezoni. Treniram precej, ob takem ritmu pa bi lahko igral vsaj še tri leta.«

Včasih si ogleda tudi kakšno izmed tekem na slovenskem parketu.

»V Sloveniji se igra precej bolj na telo, pa tudi sodniki manj piskajo kot v Italiji!« pa pove o primerjavi med slovenskim in italijanskim futsalom.

Jože Gačnikje za futsal.si tudi razložil, kakšni tipi igralcev so dobrodošli v Italiji.

 

 
 
Predstavitev Jožeta Gačnika PDF Natisni E-pošta

Jože Gačnik je med leti 1996 in 2002 za člansko izbrano vrsto zbral 43 nastopov in dosegel 25 zadetkov, s katerimi še vedno kraljuje na lestvici reprezentančnih strelcev.

Svojo kariero v Italiji je pričel leta 1997/98. Po treh letih pri prvoligaškem Napoliju je enako dolgo branil tudi barve drugoligaša Scapatija.

Več ...
 
GŠPORT | Krka 37 | 1301 Krka | GSM: +386 41 595 701 | GSM: +39 38 89 22 32 33 | Pišite nam...| Produkcija iMode